Modellfly hobby
På denne siden er det meningen å gi et lite innblikk i hva denne sporten eller hobbyen går ut på. Når vi skriver sport / hobby så er det slik at mange har (definert) dette som hobby men det er også noen som utøver dette også som en sport. De aller fleste klubbene i Norge er medlem av NLF/NAK som automatisk også bidrar til at du automatisk også er medlem av Norges Idrettsforbund. Det arrangeres stevner og konkurr- anser nasjonalt og internasjonalt. Dette innebærer også en rekke fordeler med tanke på ikke minst forsikring etc. som er meget viktig å innehå. Flertallet derimot har hobbyen for kosens skyld og det sosiale. På denne siden kommer vi mest inn på den delen som har med hobbyen og gjøre og hva den innebærer. Hvis du er mer interessert kan du finne mer info om dette her på Modellflyseksjonen (forbundet vårt) I Bamble modellflyklubb er de fleste medlemmene mest opptatt med fly. Vi har også medlemmer som driver med modell- helikopter, også det en meget fasinerende hobby. Flyene og helikopterene drives som regel av en glowmotor, men vi har også vanlige bensinmotorer, elektromotorer og ikke minst turbin jet motorer som det er kommet mer og mer av i de senere år. Disse relateres naturligvis til en liten gruppe da modellene krever større områder en vanlige modellfly. Vi legger til grunn at en nybegynner pakke er relativ billig og det er her en bør begynne før en kjøper noe dyrere utstyr. Mange har gjort tabben før og skaffet seg ubrukelig utstyr som de ikke behersker og interessen har vært kortvarig. Klubbmiljøene er i sterkt vekst og intensjonen er også å få nybegynnere inn i hobbyen på riktig måte med en gang. Det er derfor viktig at en umiddelbart får kyndig hjelp til kjøp av utstyr etc. omgående. Det trengs ingen forkunnskaper for å starte denne hobbyen, kun interesse og godt humør. Nedenfor ser du noe av utstyr som brukes i hobbyen.
Radio (computerradio):
Servo:
Glowmotor:
Glowmotor-animasjon:
Turbin:
Bensinmotor:
Elektromotor:
Flyene fåes kjøpt som byggesett (kit), eller ferdig bygd (ARF). Noen bygger også flyene sine fra bunn eller ut i fra tegninger. Dessverre er byggesett blitt en mangelvare ut i fra dagens marked.
Flyene deles grovt inn i disse kategoriene.
Trainere:
Det er her du starter for og lære å fly. Stabilitet i alle hastigheter er ting som kjennetegner en trainer. Den skal mer eller mindre også være selvopprettende om stikka slippes i horisontalplanet mm.
Skala: Her er flyene bygd i målestokk og er så lik orginalen som mulig.Acro: Dette er fly som er konstruert for de mest spektakulære øvelser i lufta. Dette ble populært i gamle dager kallt snittflyvning. Kanskje er det dette som imponerer de fleste? Dette kan være scalafly eller fly som spesiellt er beregnet på å fly rent i eks. gruppene F3A eller IMAC. Legger til grunn at i F3A gruppen er oftest flyene ikke scala, men bygget med tanke på de øvelser som er fastsatt av lovverket.
Warbirds: Her er det vanlig med skalafly fra 1. og 2. verdenskrig. Dette er nok det vanskeligste og skape i modellflyform når det gjelder scalalikhet til orginalen. Over hele verden arrangeres det konkurranser innen denne gren om å skape den ultimate likhet i detaljert form.
Jet: Her er det jagerflyene som dominerer, men det finnes også innslag av passasjerfly og da er de som regel veldig store som vist under.
Dette bildet viser modell av den nye Aribus A380 med 4 turbiner og med et vingespenn på over 6 meter.
Modellhelikopter:
Blant helikopterfolket i dette miljøet er det metanol/nitro drevne helikopter som er det mest vanlige. Men det finnes også de som har vanlige bensinmotorer i helikopteret. Det finnes til og med modellhelikopter med turbin, men dette er ikke vanlig. I dag er det kommet endel elektrohelikoptere på markedet som har ytelse nesten lik glowmotoren.
Og lære å fly helikopter krever tålmodighet da dette kanskje er det mest krevende innen RC-hobbyen. Men når du først mestrer det så er det veldig gøy. I tillegg til at det tar tid og lære å fly, er det også mye teknisk og sette seg inn i.
Innen modellhelikopter er det mer detaljer på helikopteret som avgjør om helikopteret er et scala. I diverse nettbutikker kan man kjøpe skalakropp til helikopteret sitt og kle på dette/mekanikken. Man får dermed da et mer eller mindre skalahelikopter.
Ellers presenteres et "knippe" scalamodeller under:
Trykk her så får du hjelp til å komme i gang.